Pinas, Hoi allemaal

De Pinas

TicketsDirk Reitsma vertelt op woensdag 18 december over De Pinas. De lezing wordt gegeven onder auspiciën van de Helderse Historische Vereniging en wordt gegeven in Zaal 7 van de Kopgroepbibliotheek in Den Helder!

Sinds 2003 staat een 17e-eeuws scheepswrak opgesteld in een glazen vitrine op het terrein van Willemsoord. Wat is de geschiedenis van dit schip: van het type Pinas (een middelgroot spiegelschip)?

Schipper Steven Rogier komt in de winter van 1662 met een lading uit Alicante gevaren. Op 8 februari raakt zijn schip, de `Samuel’ uit koers en loopt vast aan de grond ten oosten van Urk.

Driehonderd jaar later, om precies te zijn in 1961, wordt het schip uit de modder gehaald en staat nu tentoongesteld op Willemsoord. Een bijzonder schip uit de periode dat de Nederlandse scheepsbouw internationaal als toonaangevend werd beschouwd. In deze lezing wordt uitleg gegeven over de specifieke bouwwijze en de bijzondere vormgeving.

Na de pauze wordt een film vertoond die laat zien hoe een dergelijk schip wordt gelicht, gerestaureerd en geconserveerd.

Tickets besteld u via deze link.