juni 2022 wordt er begonnen met de eerste stappen "van het Gas af".:

 

Verslag.

 

 

Eerst een stukje geschiedenis.

 

 

September 2013.

Worden er 16 panelen geïnstalleerd, elk van 250Wp, wat op dat moment voor PV-panelen een gebruikelijke waarde is.

Samen zijn deze panelen goed voor 4Wp, vandaar dat de omvormer (enkel fase) deze capaciteit heeft. Deze omvormer is geplaats op de vliering.

De locatie van de panelen liggen op het Westen

Het verbruik thuis is per jaar zo’n 3100 kW. Door de jaren heen leveren de panelen zo’n 3300kW per jaar. Dit betekent dat de panelen 200kW per jaar meer opbrengen dan dat er nodig is.

Omdat niet altijd alle panelen tegelijk in de zon staan (door schaduwvorming), is er ook gekozen voor het plaatsen van Tigo-switches.

In de volgende fotoserie is te zien hoe de panelen zijn gepositioneerd in 2013. foto's

 

2014-juni – plaatsing CV-ketel 2014,

Wordt er een nieuwe CV-ketel aangelegd. Reden is dat de oude ketel inmiddels 15 jaar oud is en aan vervanging toe is. In de onderstaande foto’s wordt aangegeven hoe en waar deze kantel wordt geïnstalleerd.
 

Augustus 2022,

Wordt er besloten om…..

Om de CV-ketel de deur uit te doen en over te gaan naar een all-electric warmtepomp.

Dit heeft echter grote gevolgen voor een andere energie afname.

Als de warmte met elektriciteit opgewekt moet worden, betekent dit dat er geen gas meer verbruikt wordt voor verwarming, maar elektrisch vermogen.

Aangezien de huidige panelen voldoende opbrengst leveren voor normaal gebruik, maar niet voor extra verbruik in t.b.v. de warmtepomp. Daarvoor moet de opbrengst van de huidige PV-panelen worden uit te breiden en te moderniseren.

Probleem is echter door chip tekort, personeel (installateurs) te kort en de grote vraag, is de installatie niet direct beschikbaar. Globaal kan men zeggen dar de realisatie tussen een beslissing en de daadwerkelijke aanleg een jaar duurt.

 

Juni en juli 2023,

De oude panelen moeten van het dak af worden gehaald. Deze 16 panelen zullen uiteindelijk vervangen worden door nieuwe panelen.

Bij het verwijderen van de oude panelen blijkt dat er diverse vogelnesten onder te liggen wat ook voorzien was met veel ontlasting, vervuiling, takjes tot aan kadavers van vogels toe.

Dit geeft toch wel aan dat zogenaamde vogelborstels, geen overbodige luxe is.

Goed idee om deze maar gelijk te plaatsen.

 

De nieuw te PV panelen zullen echter niet alleen van hogere capaciteit zijn (405wP i.p.v. de oude 250 wP) maar ook het aantal wordt aangepast.

Zoals gezegd worden deze oude 16 panelen vervangen en komen er 31 panelen bij.

De panelen zullen op diverse dak-vlaktes worden geplaatst, die zowel naar het oosten als naar het westen gericht staan.

Hoewel de positie van ZZW het beste is, heeft een verspreiding van de PV-panelen over zowel oost als west het voordeel dat je over de dag gezien een gecontinueerde energievoorziening hebt.

De panelen wordt aangesloten op 2 omvormers met een capaciteit van 8 kWp elk. Beide omvormers zijn zogenaamde 3-fase omvormers.

Deze omvormers worden echter niet meer geplaatst op de vliering. Reden is ruimte tekort en de onderlinge afstand van de omvormers, welke nodig is voor de koeling.

Gelukkig is er ruimte beschikbaar aan de buitengevel welke overkapt is. Voordeel is betere koeling voor de omvormers en ja ze mogen buiten worden geplaatst om dat ze spatwaterdicht zijn, zeker als de plaatsing overkapt is.

Gelukkig hoeft de aansluiting in de meterkast niet te worden aangepast, aangezien deze al met de bouw, uit drie fasen is opgebouwd

Wel moeten er extra elektra leidingen worden aangelegd.

 

Donderdag 13-juli-2023 wordt de oude Cv-ketel verwijderd.

Op de plek van de (oude) Cv-ketel, moet de uiteindelijke binnen-unit  van de warmtepomp komen. Daarom moet deze Cv-ketel eerst verwijderd worden.
Link naar
foto's.

 

14-juni-2023 – Voorbereidingen voor de meterkast.

In de volgende serie is te zien hoe de voorbereidingen in de meterkast worden gemaakt.

Dit betekent dat er leidingen moeten komen voor tweemaal 3-fasen kabels. Ook moet de meterkast zelf worden uitgebreid met 3-fasen automaten. Dus er moet ruimte worden gemaakt voor de aanleg.
Link naar
foto's.

 

14-juni-2023 – locatie van de (nieuwe) panelen.

In de volgende fotoserie is te zien waar de panelen worden aangelegd en/of vervangen.
Link naar
foto's.

 

24-juni-2023 – Er moet werkruimte gemaakt worden.

Ook in de garage moet er ruimte worden gemaakt om de elektra leidingen en de toekomstige warmtepomp leidingen aan te leggen.

Link naar foto's.

 

24-juni-2023 – locatie van de omvormers.

Bij de PV-panelen, hoort(ren) ook omvormers die er voor zorgen dat de gelijkspanning van de PV panelen worden omgevormd naar wisselstroom 230V. Dit voor de uiteindelijke aansluiting in de meterkast.

Op de plek waar de omvormers moeten komen, moet echter eerst een deel van de houtopslag worden verwijder.

In de fotoserie is uiteindelijk te zien hoe de omvormers komen te hangen (28-juni-2023).

Link naar foto's.

 

Donderdag 29-juni-2023 – Worden de oude panelen van het dak afgehaald.

De verwijderde panelen en bijbehorende onderdelen, worden bij elkaar gelegd en gesorteerd, voor de verkoop op Marktplaats.
Link naar
foto's.

 

Vrijdag 30-juni-2023 worden de dak-railsen geplaatst.

Wat opvalt is dat deze railsen tegenwoordig geaard moeten worden (geel-groene draaden) – dit in tegenstelling van de oude installatie uit 2013. Ook zijn de zogenaamde Tigo-modules te zien (de zwarte doosjes aan de rails). Dit zijn zogenaamde switches die er voor zorgen dat elke paneel de maximale energie kan leveren, ondank dat andere mogelijk in de schaduw vallen.

Voor meer uitleg over de switches, zie: https://www.twentezon.nl/kennis-platform/technische-aspecten-uitgelicht/tigo-optimizers/

Link naar foto's.

 

Maandag 3-juli-2023 – Aanvang aanleg van de nieuwe panelen.

Aangezien de panelen van zogenaamde switches voorzien moeten worden en op diverse dakvlakken gelegd moet worden is dit een flinke klus.

Link naar foto's.

 

Dinsdag 11-juli-2023. Vogelborstels worden gelegd.

Zoals eerder opgemerkt, is het leggen van vogelborstels geen overbodige luxe.

Tijdens het leggen van deze borstels, maakt één van de monteurs een misstap. Gelukkig zonder persoonlijke ongelukken. Helaas is een stukje van de overkapping hierdoor kapot gegaan. Maar met niet al teveel moeite is deze ook weer te herstellen. Uiteindelijk is het materiele schade en geen lichamelijke schade en dat is het belangrijkste.

Link naar foto's.

 

Woensdag 12-juli-2023 wordt er een aanvang gemaakt voor de aanleg van de Warmtepomp (binnen-unit).

De warmtepomp kom op de zelfde locatie als de oude Cv-installatie. Echter deze locatie is gelokaliseerd op de eerste verdieping.

De binnen-unit van de warmtepomp heeft echter de grootte van een koelkast (60x60x180 – b-d-h). Deze kan in zijn geheel niet door het trapgat naar boven gebracht worden. Gelukkig kan de installatie echter opgesplitst worden in twee kleinere delen.

De binnen-unit, moet worden aangesloten aan de buiten-unit. Deze aansluitingen bestaan uit een aanvoer en afvoer van koudemiddel (in dit geval R32 - https://www.climamarket.eu/blog/nl/r32-koudemiddel-alles-wat-je-moet-weten/) en een één fase bekabeling.

Deze aansluitingen moeten vanuit de eerste verdieping, door het plafond, door de garage, naar de buiten-unit worden gelegd. De leiding op de eerste verdieping kan echter gelukkig voor een deel achter een beschottong gelegd worden. De rest gaat via een goot.

Dit is een behoorlijke ingreep.

Link naar foto's.

 

Woensdag 12-juli-2023 wordt ook de buitenunit geplaatst en aangesloten.

De buitenunit wordt op een los frame in de tuin geplaatst en niet aan het huis. Hierdoor voorkom je mogelijke resonantiegeluiden in de woning, door de buitenunit.

Om de buitenunit wordt een “bak” gemaakt welke voorzien wordt van grind, om het regelwater goed af te kunnen voeren, zonder teveel gespetter van zand.

Zodra de binnen- en buiten-unit aan elkaar worden aangesloten, wordt de leiding waardoor straks de R32 koudemiddel door loopt, gecontroleerd op lucht-dichtheid en “schoon gespoeld” met stikstof om elke vorm van vervuiling te verwijderen. Daarna wordt het R32-gas door de leiding gevoerd.

Link naar foto's.

 

Woensdag 12-juli-2023 – Resultaat in de meterkast.

Uiteindelijk zijn zowel de PV-panelen als de warmtepomp aangesloten in de meterkast.

Link naar foto's.

 

Aanleg van een WTW-unit.

Deze is in juli 2013 aangekomen. Helaas is deze te hoog om geplaatst te worden tussen planfond en vloer.

Door verkeerde inschatting van de hoogte van het plafond, past de WTW niet. De hoogte van het plafond is 243 cm. Dit is lager dan de standaard maat.

Aanleg, wordt vervolgd…….

 

Vervangen van het gasfornuis.

De volgende stap is het vervangen van het gasfornuis door een inductiefornuis.

Als dit is gedaan, kan de woning echt van het gas worden afgesloten.

 

Laatste stap, is het officieel afkoppelen van het gas.

Om ook de vastrechten kosten niet neer te krijgen moet je niet alleen afgekoppeld worden maar moet ook de gasleiding naar je woning verwijderd worden.
Dit moet aangevraagd worden via de volgende link: https://www.liander.nl/consument/energietransitie/gasaansluiting