18 juni 2020 wordt er begonnen met de bouw van de serre:

 

In de volgende fotocollage is te zien waar de serre moet gaan komen. Het geeft ook een beeld van de huidige situatie.

Plaats waar de serre moet komen 17-mei;

Link naar foto’s

 

De bedoeling is dat men donderdag 18 juni 2020 begint met graven en heien.

Daarvoor moeten er echter een aantal actie van te voren worden uitgevoerd.

Zo moeten de regentonnen weg gehaald worden voor een bredere doorgang, maar ook moeten de luiken bij de ramen welke later weg gaan, verwijderd worden. Verder haal ik de steentjes van het pad weg. Hiermee weet ik zeker dat deze niet breken/beschadigen als dit mogelijk met een shovel gedaan moet worden.

Voorbereiding, steentjes weghalen en de raamvensters 13-juni.;

Link naar foto’s

 

donderdag 18-juni, de eerste dag van de bouw van de serre. Er moet worden twee heipalen geslagen worden en de buitenmuur wordt op de juiste breedte doorgezaag en voor een groot deel weg gehaald.

We worden ook verrast dat er een water-afvoerleiding in de spouwmuur ligt. Dit blijk de rioolleiding te zijn voor de badkamer. Deze moet dus worden omgelegd.

2020-06-18 - Eerste dag van de verbouwing;

Link naar foto’s

 

Vrijdag 19-juni-2020. De tweede bouw-dag. Vandaag wordt de grond weggegraven op de locatie waar de fundering moet komen. Tevens worden de eerste planken geplaatst, voor de fundering.

Aan het einde van de dag wordt door BNN nog diverse spullen geleverd, zoals funderingsbalken, isolatie-broodjes, zand, enz.

2020-06-19 - vrijdag - 2de dag van de verbouwing

Link naar foto’s

 

In het weekend verwerk ik nog wat puin en grond. Uiteindelijk valt dit direct op bij de bouwers. Scheelt ook weer ruimte in de afvalcontainer. Deze is overigens gisteren ruim volgestort met afgegraven grond.

2020-06-21 - vordering in het weekend

Link naar foto’s

 

Maandag 22-juni. De bepantsering voor de fundering wordt opgebouwd.

Tevens heb ik de tuin-irrigatie omgelegd en gelijmd.

Ook de rioolleiding vanuit de badkamer wordt omgelegd. Dit betekent dat de leiding wel is omgelegd naar de kruipruimte, maar nog niet is aangesloten. Dus even twee dagen zo min mogelijk douchen en water in de badkamer gebruiken.

3de dag maandag 22-juni;

Link naar foto’s

 

Dinsdag 23-juni worden de isolatiebroodjes gelegd en de funderingen matten.

Daarna wordt het beton gestort.

4de dag - dinsdag 23 juni - fundering wordt gestort.

Link naar foto’s

 

Woensdag 24 juni komt de loodgieter.

Aangezien in de serre vloerverwarming komt + twee convectorradiatoren moet er een aparte verwarmingsleiding worden aangelegd van af de ketel (eerste verdieping) door de meterkast naar de kruipruimte. Daarvoor moeten gaten geboord worden van zo’n 10 cm doorsnede.

Dit betekent puinhoop in de gang en in de meterkast. Gelukkig ligt er in de gang een dubbel planfond. Dus daar moeten de leidingen door gaan lopen.

Verder worden de oude verwarmingen verwijderd.

2020-06-24 - woensdag - 5de dag - verwarming voorbereiding

Link naar foto’s

 

Donderdag en vrijdag zijn er geen werkzaamheden, alleen af en toe het gestorte beton wat nat sproeien, ui scheurvorming te voorkomen. Mag ook wel want deze twee dagen tikken de 30 graden aan met strak blauwe lucht. Dus het is zo uitgedroogd.

 

Maandag 29-juni. De stutten voor de plafondplaten worden geplaats. De stutten worden ook dusdanig opgeschroefd dat je het plafond hoort knappen. Althans tussen de plafondplaten en de draagmuur ontstaan kleine scheurtjes. Hier weet men zeker dat de stempels strak genoeg geplaats worden.

Voor de zekerheid wordt halverwege de zitkamer nog een aantal stempels geplaatst.

Ook wordt er een schot opgebouwd, om de woning dicht te krijgen, eventueel vallende stenen bij het doorbreken van de binnenmuur tegen te houden en uiteraard het stof.

2020-06-29 - maandag - 6de dag - Stutten worden geplaatst - scheuren in de muren

Link naar foto’s

 

Dinsdag 30 juni.

De binnenmuur wordt nu doorgebroken, dit om de draagbalk te gaan plaatsen.

De draagbalk wordt geleverd. Dit is een zogenaamde “B-blak”. Oké de vorm is ook anders dan een “H-balk” maar het blijkt ook te maken te hebben met de dikte van het staal zelf. Maar met een beetje fantasie, kan je ook een “b” lijn volgen. Het is een “H-balk”, maar daaraan is een “L” vormige balk aan vast gelast. Op de “L” komt uiteindelijk de plafondplaten te rusten.

Het is een pittig karwijtje om deze balk, inclusief staanders te plaatsen. Alleen de “B-balk” weeg al zo’n 500 kg..

2020-06-30 - dinsdag - 7de dag - Binnenmuur weg en "B"balk komt wordt geplaatst.

Link naar foto’s

 

Woensdag 01-juli.

Vandaag wordt het houtskelet deel van de binnenmuur aangemaakt en wordt er begonnen met het opnieuw opblauwen van de nieuwe regengoot.

Ook wordt het elektra vanaf de logeerkamer doorgetrokken voor de serre verlichting en de bediening van het zonnescherm.

2020-07-01 - woensdag - 8ste dag - deel nieuw muurtje en regengoot

Link naar foto’s

 

Donderdag 02-juli.

De buitenmuur wordt opgemetseld en de nieuwe regengoot wordt verder aangelegd.

De buitenmuur wordt

2020-07-02 - donderdag- 9de dag - deel nieuw muurtje en regengoot

Link naar foto’s

 

Vrijdag 03-juli.

De regengoot krijgt nu zijn vorm en een deel van de vensterbank wordt aangelegd. Tevens worden er balken om de fundering gelegd, waar een deel van de  serre op komt te rusten. Dit resulteert wel in een scheur aan de rand van de fundering.

Verder wordt er een zeil gespannen, omdat er regen en wind verwacht wordt.

2020-07-03 - vrijdag 10de dag - Muurtje afgemetseld en vensterbank.

Link naar foto’s

 

Even wordt er niet gebouwd. Uiteraard in het weekend niet, maar ook maandag en dinsdag wordt er niets gedaan. Dit komt omdat een andere ploeg moet komen. De reden is dat nu de serre echt wordt opgebouwd.

Helaas komt dit weekend gepaard met behoorlijk wat wind. Vooral zondag is er zelfs windkracht 8 gemeten op eigen weerstation. Het oranje ziel klappert als een gek en regelmatig kijk ik of deze nog goed zit. Wel is te zien dat er scheurtjes in komen, maar gelukkig is dit zeil voorzien van een rand van staalkabel.

 

Woensdag 08-juli.

Vandaag worden de eerste stappen genomen om de daadwerkelijke serre op te bouwen. Bij de opbouw is het weer natuurlijk belangrijk. In de vroege ochtend heeft het nog behoorlijk geregend, maar wanneer de bouwers komen zijn de grootste buiten voorbij en miezert het af en toe een beetje.

2020-07-08 - Aanvang opbouw van de serre

Link naar foto’s

 

Donderdag 09-juli.

De dag beging met veel regen, 11 mm. Gelukkig valt het grootste deel van de regen voor dat men aanvangt met bouwen. Rond 08:45 komen ze aan en dan is van de 11 mm al 9 mm gevallen. Maar buienradar geeft toch nog aan dat er regen op komst is. Gelukkig zijn gisteren de dakbalken al aangelegd. Dus wordt daar eerst een zeil over gespannen, om voor een groot deel droog te kunnen werken.

Vandaag worden een aantal kozijnen geplaatst. Verder wordt de garage vol gezet met materiaal voor de verdere bouw. Men wil namelijk de aanhanger weer mee nemen. Morgen wil men (een deel van) de ramen mee nemen en hier alvast neerzetten. Maandag is de bedoeling dat de ramen, te beginnen met het dak, te plaatsen.

2020-07-09 - Donderdag 12de dag - kozijnen wordt in de regen geplaatst

Link naar foto’s

 

Vrijdag 10-juli.

Vandaag worden verschillende kozijnen verder afgewerkt. Dit geldt ook voor het dak. Hier worden ook delen afgewerkt. Ook de elektrische voorzieningen worden opgebouwd.

Tevens wordt de noordhoek geplaatst.

De dag begint regenachtig, maar gelukkig houdt de regen halverwege de ochtend op. Sterker nog, rond 12 uur worden de eerste blauwe luchten zichtbaar.

Het weekend voorspelt droog te lopen en dat geldt ook voor maandag. Dit laatste is van belang, omdat de bedoeling is maandag het dak-glas te plaatsen.

2020-07-10 - Vrijdag 13de dag - kozijnen worden verder afgewerkt

Link naar foto’s

 

Weekend 11 en 12 juli.

Gelukkig is het na veel regen ne de afgelopen twee dagen (ruim 30mm) het eindelijk droog. Dus voor een deel het zeil omhoog gehaald zodat het beton bij het huis wat kan drogen. Bij het weghalen van het zeil staan er behoorlijk wat plassen en is er ook water tussen de verstaande vloer en het beton gekropen. Wat hiervan de gevolgen zijn is moeilijk te zien omdat over de vloer bouwmultiplex platen liggen. Wel is te voelen dat de demp platen onder de houten vloer verzadigd zijn van vocht.

Hopelijk dat de twee dagen van het weekend de vloer wat opdroogt.

De foto’s laten verder wat detailwerk zien.

2020-07-12 - Weekend 11 en 12 juli -  Extra foto's en opruimen

Link naar foto’s

 

Maandag 13-juli.

In de ochtend worden de laatste stappen gelegd voor het plaatsen van de ramen voor het dak.

Gelukkig is het vandaag zonnig en droog. Dat maakt de ondergrond betrouwbaarder en minder glad.

Rond 12:00 uur komen zowel de lift-machine als de ramen aan. Deze ramen zijn de dakvensters en is triple glas. De bovenste laat is tevens veiligheidsglas. Op de foto’s is te zien dat de totale dikte 4,5 cm is. Het eerste glas is 8 mm, daarna twee platen van ieder 6 mm. Dus de ramen vormen een behoorlijk gezicht. Totaal moeten er 6 gelegd worden, waarvan de lichtste 134 kg en de zwaarste 140 kg weegt. Dat is dat ook de reden dat er gebruik wordt gemaakt van een mobiele kraan.

De mobiele kraan maakt gebruik van vacuüm balg, waarmee de ramen worden getild. Op sommige foto’s is te zien dat bij het hijsen het glas doorbuig. Het is onvoorstelbaar dat glas dit kan hebben.

En hoe begeleid je deze last? Je loopt gewoon over het glas.

Omdat dit wel een zeer interessante aangelegenheid is zijn er ook 7 video filmpjes gemaakt van het plaatsen van de ramen, gezien vanuit verschillende punten.

De videofilms staan op YouTube, maar zijn “verborgen”. Dus alleen als je de bijgevoegde link weet, kom je bij het filmpje.

Video:

1.       Video

2.       Video

3.       Video

4.       Video

5.       Video

6.       Video

7.       Video

2020-07-13 - Maandag 14de dag - Dakramen worden geplaatst

Link naar foto’s

 

Dinsdag 14-juli

Vandaag wordt het dak verder afgewerkt en van rubbers voorzien om het geheel water dicht te maken.

Tevens worden de voorbereidingen gemaakt voor het plaatsen van de resterende ramen.

Ook wordt het laatste kozijn voor de klapramen aan de noordkant  geplaatst. Nu zitten alle kozijnen er in en is het afwachten van de ramen die morgen moeten komen

2020-07-14 - Dinsdag 15de dag - voorbereidingen voor de resterende ramen

Link naar foto’s

 

Woensdag 15-juli.

Vandaag worden de ramen geplaatst en wordt het zonnescherm aangelegd (nog niet aangesloten - dat gebeurt over een aantal dagen, bij de afwerking van de serre.

Tegen het eind van de middag zijn de ramen geplaatst is is het wind en waterdicht. Ook de deuren zijn te gebruiken en af te sluiten. Één van de deuren kan nog niet helemaal open doordat een regenpijp nog in de weg zit.

Omdat alles dus afsluitbaar is, is het grote moment aangebroken om de houten panelen te verwijderen. Hiermee krijg je evengoed beeld van de ruimte die bij de zitkamer komt en hoeveel meer licht er binnen komt.

Het was de hele dag lekker weer en zonnig. Dat was ook snel te merken, omdat de temperatuur sneller oploopt dan normaal. Dit kwam ook omdat de zonnescherm nog niet werkt.

2020-07-15 – Woensdag 16de dag – alle resterende ramen worden geplaatst

Link naar foto’s

 

Donderdag 16 juli.

Vandaag begint met behoorlijke regenbuien. Mooi moment om na te gaan of de serre waterdicht is - altijd handig :-).

Tevens komt vandaag de loodgieter langs om de vloerverwarming aan te leggen en de twee convector verwarmingen.

Natuurlijk ook om de gaten vanuit de serre te boren richting de kruipruimte, voor de verwarmingsleiding.

2020-07-16 – Donderdag 17de dag – de vloerverwarming wordt gelegd inc. Nieuwe radiator

Link naar foto’s

 

Vrijdag 17 juli.

Vandaag worden de verwarmingsleidingen onder de vloer doorgevoerd. Zie wel dat er leidingen zijn die niet geďsoleerd zijn en andere koud op de grond liggen. Weet niet of dit de bedoeling is.

Je kunt kousen om de leidingen leggen, maar als deze op de vochtige grond liggen, vraag ik mij af of de isolatie goed blijft en ook voldoende is.

Het is nu weekend (zaterdag 18-juli), dus even rust. Ik neem de tijd om de overgebleven dakpannen in de kruipruimte te leggen. Omdat ik hier nu toch ben, neem ik diverse foto’s en vraag mij toch af of de isolatie van de verwarmingsleidingen voldoen? Beetje pur op sommige locaties kan denk ik ook geen kwaad.

Ook worden er extra flex-leidingen getrokken voor de aanleg van electra en KAI-doos.

Ook trek ik een loze leiding door tussen de meterkast en de zonder (naar de verwarming).

Tevens plaats ik balkjes om het plafond te herstellen in de gang. Vraag is wel of dit gaat lukken.

2020-07-17 - Vrijdag 18 de dag - verwarmingsleidingen worden onder de vloer gelegd

Link naar foto’s

 

Maandag 20 juli,

Vandaag worden de schotten verder afgewerkt met gipsplaten en de stekkerdozen en de KAI aangelegd. Ook wordt de regengoot verder verlegd om de hoek van het huis. Dit is nodig ander zit de regenpijp in de weg bij het openslaan van de deuren van de serre.

Ook de draagbalk wordt bekleed met brand vertragende platen (60 minuten). Klaar om gestuukt te worden.

Ook tegen het plafond van de gang worden de uitgezaagde gipsplaten terug geplaatst.

In de meterkast wordt de 230V aangesloten op groep 3 voor de WCD’s (wandcontactdozen). Verder wordt de KAI-leiding en de leiding vaan de ketel opgebonden on de meterkast.

2020-07-20 - Maandag 19 de dag - Wanden worden afgewerkt en de WCD worden aangesloten

Link naar foto’s

 

Dinsdag 21-juli,

De laatste grote bouwactiviteiten vinden vandaag plaats, namelijk de dekvloer wordt gestort.

Hierna is het even rustig en neem ik afscheid van Marco en Rob.

Nog een grappig punt is het nummer van de vuilcontainer. Laat dit nummer nu gelijk zijn aan het huisnummer 😊.

Morgen komt Mike langs van Intexstore (https://www.intexstore.nl/), om de laatste punten door te spreken, zoals stuken, aansluiten van de verwarming en afwerken van de serre zelf.

2020-07-21 - Dinsdag 20 de dag - Dekvloer wordt gestort

Link naar foto’s

 

Woensdag 22-juli,

Mike komt langs om puntjes door te spreken en ik vraag om een planning.

Verder giet ik aan het begin van de middag, met een gieter, 30 liter water over de dekvloer, om te voorkomen dat deze te snel uitdroogt. Dit herhaal ik wederom met 30 liter aan het einde van de middag. Zodra je met de gieter het water verdeeld, wordt dit direct opgenomen door de vloer en is het water weg. Het wordt daardoor ook lekker vochtig in de zitkamer.

Voorlopig is het even rustig. Vrijdag 31 juli is de planning om verder te bouwen.

Kan ook de vloer verder drogen en kan ik aanvangen met deep-cleanen en kleine werkzaamheden uit voeren.

 

Vanaf donderdag 23-juli t/m 30 juli is het schoonmaken en kleine klusjes.

Kleine eigen werkzaamheden, zoals het aanhelen van het plafond in de gang, houtenvloer aanhelen (maar nog niet leggen -lijmen).

Ook nog wat extra foto’s maken van maten, enz.

Ook wachten tot vrijdag 30 juli, wanneer er verder gewerkt wordt. Hopelijk krijg ik dan weer wat meer toegankelijk in de garage. Het staat echt vol en je kan bijna nergens bij, bang dat je iets omstoot. Maar er staat ook een hoop eigen troep, welke op dit moment lastig is op te ruimen.

2020-07-22 tm 30 - Vloer moet nu drogen. Verder kleine eigen klusjes en wat detailfoto's

Link naar foto’s

 

Vrijdag 31 juli.

Men komt langs om de serre verder af te werken, zoals het aansluiten van de regengoot, het in werking stellen van de het zonnescherm, het aanleggen van de verlichting in de balken, het plaatsen van de plinten in de ramen en de afwerkbalken, het plaatsen van het sluitwerk, enz.

Helaas door dat niet alles geleverd is kan men o.a de ramen niet voorzien van bediening, waardoor deze niet echt bruikbaar zijn. Dit wordt op een later datum geregeld.

Door de bouwvakvakantie zal er wat vertraging komen op het af-stuken van de wanden en planfond. Hierdoor kan de loodgieter ook pas later komen om de verwarmingen te plaatsen. De tegellegger komt daarna, maar dat ik ook goed, zodat de dekvloer goed kan drogen.

Al met al, het is nog niet helemaal af, maar je krijgt echt al een beeld hoe het er uit komt te zie.

Tijd dus om de zitkamer te diep-cleanen en de ramen te lappen.

2020-07-31 - Vrijdag 21 ste dag - Serre wordt verder afwerkt

Link naar foto’s

Ook nog een filmpje toegevoegd, zie link.

1.       Video 1 (binnen): Link 

2.       Video 2 (buiten): Link 

 

Maandag 31 augustus.

De verbouwing heeft bijna een maand stil gelegen i.v.m. bouwvakvakantie en planning. In de tussentijd heb ik wat kleine dingetjes zelf kunnen doen. Maar vandaan, 31-augustus, komt de stukadoor langs om de muren en wanden aan te helen. Het plafond in de gang is niet meer nodig want deze heb ik zelf bijgewerkt. Je ziet het nog wel een beetje, maar je moet het bijna weten, om het direct te zien. Link naar foto’s  

 

Woensdag 9 september en verder worden verschillende punten verwerkt.

Zo worden de sensoren voor het zonnescherm geplaatst en aangesloten. Inmiddels heb ik de zonnesensor verplaatst, omdat deze te laat reageerde op de zon.

Verder worden de verwarmingen geplaatst, aangesloten en gecontroleerd.

De dag daarop worden de tegels op de vloer gelegd en de dag daarna gevoegd.

Zelf breng ik de plinten aan en werk deze verder af.

Nu dat de serre volledig belastbaar is zet ik mijn meubels vanuit de zitkamer allemaal in de serre. Zodanig dat de houtenvloer nagenoeg leeg is. Deze kan nu worden “ge deepcleand” en in de olie worden gezet.

Link naar foto’s

 

Maandag 28-augustus.

De serre wordt naar eerste inzicht ingedeeld. De toekomst zal leren of deze ander wordt ingedeeld.

Link naar foto’s

 

September en oktober.

Nu is de tuin aan de buitenkant van de serre aan de beurt.

Er is aangeraden om niet de steentjes langs de serre te leggen. Reden is dat tussen de steentjes veel zand zit en als het dan regent spat dit zand tegen de ramen en dat zie je binnen duidelijk zitten. Verstandig is om tegels buiten te leggen. Een idee is om de binnen tegels ook buiten te plaatsen, waar bij je het idee krijgt dat “binnen”, doorloopt naar “buiten”.

Maar omdat ik lichte tegels binnen heb, leek mij dat een minder goed idee. Dus opzoek gegaan naar tegels met ongeveer de zelfde kleur als de steentje buiten.

Hier het resultaat, van voor de aanleg van de tegels en daarna.

Link naar foto’s